SLED

Za izpitnike B-BH ali REŠEVALCE: ... mogoče v premislek

  • Opozarjamo na dodatno možnost kinološkega udejstvovanja za vse, ki imate opravljen izpit za psa spremljevalca B-BH.
  • Ravno tako je dopolnitev koristna za izboljšanje dela VSEH REŠEVALCEV, ki imajo pse ISKALCE V RUŠEVINAH ali na TERENU (IPO) - razlaga je na koncu.


B-BH izpit je dovolj visoka osnova za sodelovanje vodnikov v državnem prvenstvu psov sledarjev po "ENKI (IPO 1.)", "TROJKI (IPO 3.)" ali "SLO-FH" in "IPO-FH". Ker tekmovanje vsebuje samo vajo sledenja - disciplina A (katera je drugače tudi sestavni del mednarodih izpitov IPO-1. in IPO-3.) je za tekmovanja DOVOLJ OSNOVNI IZPIT (B-BH) za psa spremljevalca. Brez zadržkov se lahko prijavite na katerokoli od tekem, ki so organizira
ne v sklopu državnega prvenstva v sledenju - datumi tekmovanj so vsako leto razpisani v obvestilih KZŠ ...seveda, če s psom vadite sledenje.


(MOŽNOSTI ZA NAPREJ)
Gl
ede na to, da se poslušnost po IPO-1. razlikuje od programa B-BH v glavnem le v dodanih "vajah prinašanja" ter vaji "naprej" - in seveda v vajah obrambe, (ki so itak vsem všeč) bi množica vodnikov lahko v roku 1-2 let opravila mednarodni izpit IPO-1 in se kasneje udeleževali tudi tovrstnih tekmovanj!

Za začetek se je vsekakor potrebno lotiti učenja vaj SLEDENJA, ki so na zunanji pogled morda neveščemu ocenjevalcu videti nezanimive. Toda, ko jih enkrat vodnik poizkusi jih zanesljivo občuti kot VISOK ADRENALINSKI DODATEK - v primerjavi s poslušnostjo ali obrambo - to pa predvsem zaradi tega, ker pes sledi takorekoč sam brez dodatnega vpliva vodnika in samostojno izdeluje sled, ki je človeškim očem skrita. Vsak pes tako rekoč VIDI Z NOSOM!!! ... in to po osupljivo težkem terenu. To je vsakokratna adrenalinska prezkušnja in neverjeten užitek za pogledat SVOJEGA PSA (ne drugega) česa vsega je sposoben. Ne verjameš? ... verjetno zato, ker še nisi poskusil!!!


Pri sledenju se namreč sproža PLENSKI NAGON, ki je odvisen od prefinjeno nežnega občutka vodnika za delno podporo psu ob sledenju a hkrati dokazovanja občutka OBOJESTRANSKE ENOTNOSTI. Ta postane počasi za psa in vodnika pravi adrenalinski naboj. Pes sodeluje predvsem iz nagona po plenu delno pa tudi zaradi krdelnega nagona, ki je odvisen od pravilno vzpostavljenega KRDELNEGA ODNOSA vodnik - pes in prav zanimivo je opazovati kako ob SPROŠČENEM vodniku samostojnost in intenzivnost psa pride do izraza . Ker je samozavestno obnašanje vodnika pogoj za natančno delo psa na sledi - se ta ob vajah sledenja priuči ogromno nujno potrebnih vrlin, ki odlikujejo dobrega vodnika.



REŠEVALCI ... KORISTNA DOPOLNITEV!
k učenju psov za iskanje pogrešanih oseb ... IPO.

S sledenjem učimo dodatne možnosti iskanja s katero si lahko tvoj pes prosto in samostojno pomaga na terenu ali v ruševinah. Na IPO (iskanje pogrešanih oseb) programu v naravi se pes veliko lažje in bolje znajde pri iskanju markerja, če je naučen sledenja na osnovi poško
dbe tal. Seveda je najlažje psa v reševalni akciji spustit s povodca in mu reči "išči" ali "kje je marker" in potem ... naj se znajde pes kakor ve' in zna!?



Iskanja po poškodbi tal se tvoj pes ni imel priložnosti naučiti nikjer ... zato si pri reševanju v glavnem pomaga z naključnim iskanjem po INDIVIDUALNEM VONJU, ki prihaja po zraku (veter menja smer in pes začne krožit) ... ter vonju ki je razpoznaven TUDI S TAL. Pes kroži torej zato, ker ga meša individualni vonj MARKERJA, ki je razpoznaven iz zraka (ta se lahko vrtinči ali vonj odnaša-prinaša) ter VONJ, ki je JASNO RASPOZNAVEN S TAL ... Ampak tvoj pes se po tem vonju in poškodbi na tleh ne zna zanesljivo orientirat in se zato prepusti zaznavanju individualnega vonja markerja, ki ga zaznava po zraku ... zato se pes veliko hitreje utrudi in pogrešanega IŠČE DALJ ČASA, KAR JE V BITKI ZA ŽIVLJENJE LAHKO ODLOČILNO! Če se torej ozračje ob iskanju giblje (zmeraj se), ... psa vonj s tal lahko celo "zmoti" (če se ne zna po njem zanesljivo orientirati) namesto, da bi si z njim prioritetno pomagal, kar bi ga zanesljivo po najkrajši poti vodilo do pogrešane osebe.

Če hočemo boljši efekt pri iskanju je potrebno k učenju prostega iskanja torej pristopiti z sistemom, ki psu omogoča učenje po delih (posameznih učnih členih). Samo z skrivanjem markerja in prostim iskanjem po terenu se bo pes učil veliko dalj časa ... toda VSE MOŽNOSTI s katerimi si lahko PRI ISKANJU pomaga, bo odkril mogoče le vsak stoti pes (ali pa še to ne).

Iskanje na osnovi POŠKODBE TAL, (ki se ga pes uči pri sledenju) je torej dobrodošla kvaliteta ... kolegi REŠEVALCI, da k iskanju po IPO pridružite tudi treninge sledenja. Le tako naučen pes bo lahko 100% izkoristil vse svoje sposobnosti ob iskanju pogrešanih oseb na terenu. Seveda je treba vložiti ... (nekaj strokovnega truda) toda, ko boš psa spustil na iskanje ...
bo rezultat MOČNO VIDEN!

PRIMER: Pred iskanjem postaviš psu eno krajšo sled in išče predmete (na sled. povodcu) natančno po sledi na osnovi zaznavanja poškodbe tal ... zatem lahko nadaljuješ s prostim iskanjem "IPO na terenu". Psu se bo zmešalo od želje - s tem, da bo vedel kako si lahko dodatno pomaga!


... JE KOMU ŠKODA TRUDA ali samo ne ve ... kako bi začel?

Za vse torej, ki imate opravljen izpit B-BH ali izpit za "PSA ISKALCA POGREŠANIH NA TERENU" in izpit za "PSA ISKALCA V RUŠEVINAH" ali bi želeli opravljati izpit za "PSA SLEDARJA POGREŠANIH OSEB NA TERENU" - naj bo ta možnost ...

V TEMELJIT PREMISLEK !!!