3.del: Prvi koraki po sledi

SLED= hrana!!!

. .
Predštartna procedura ... odhod na sled

Kako bo kdo učil psa prvih korakov na sledi je odločitev vsakega posameznika. Pravil ni in sledeče gradivo je le eden izmed možnih načinov. Če smo kot uvod pozorno prebrali prva dva predstavitvena članka smo dobili predstavo kaj in kako dojema pes vonjave na sledi. Sistem potrjevanja polagalca naj bo prilagojen posameznemu psu in njegovi želji. Zato je najbolje, da je polagalec vodnik sam saj svojega psa vsak najbolje pozna. Edino pravilo naj bi bil ENAK SISTEM UČENJA kot pri ostalem delu z dotičnim psom (potrjevanje z nagrado, siljenje ali kaznovanje).


Klasično pogojevanje ... pes se še na zaveda, da pravzaprav sledi

Pomembno je, da ločimo sledenje na dva ... med seboj nasprotujoča si elementa. Eno je sledenje poškodbe tal (PRIMARNA NAGRADA) in čisto nekaj drugega nakazovanje predmetov (SEKUNDARNA NAGRADA) zato ga učimo, kot že
omenjeno, kot ločen učni člen izven sledenja npr. na asfaltnem, betonskem dvorišču ali v stanovanju, ki ga pes pozna - torej na enakomerni podlagi, kjer dišave ne izstopajo. Nikakor ne na travi saj je predmet čista poslušnost, ki nima nobene zveze s sledjo razen, da kasneje predmet diši po individualnem vonju polagalca. Zato lahko ob učenju vedno vanj malo dahnemo.

...
Oh, ti zlati predmetek ... končno!

Učenje nakazovanja predmetov lahko sicer poteka vzporedno z učenjem sledenja toda ločeno npr. tako, da pred odhodom na sled delamo na predmetih (kako ... o tem kasneje) zatem odidemo na izdelovanje postavljene sledi - če je pes že tako daleč, da sledi vsaj 30 minut staro sled. Glede na to, da dosežemo ta kriterij šele po cca. par mesecih učenja, postavimo sled ... tik pred samim izdelovanjem tako, da poteče vmes , ko psa pripeljemo na teren mogoče 5 ali 10minut.

...
Vaja kratkih štartov in protokol nakazovanja predmeta

Pustimo torej predmete in se zaenkrat začnimo ukvarjati z samo sledjo. Glede na našo odločitev kako bo pes med sledenjem pripet mu po potrebi predhodno predstavimo sledarsko oprsnico in malenkost daljši povodec (4m) na katerem bo pes pripet. V tednu ali dveh bo pes npr. oprsnico, če smo jo natikali med obrokom hranjenja, povezal s hrano in se pričel oblizovati, ko jo bo videl v naših rokah. Podobno vpeljemo tudi pripenjanje povodca, ki je lahko zgoraj na hrbtu ali spodaj pod trebuhom ... povodec v tem primeru teče med zadnjima nogama. Zelo podobno je pes lahko pripet zudi na "bočer", ki je redkeje v uporabi. Pes lahko sledi tudi na kovinski ovratnici in povodec teče s strani - v tem primeru pes ne sme imeti oprsnice na sebi. Opremo, natikanje in pripenjanje mora pes torej že poznati preden gremo na prvo sled.

...
Ko pes "pobere" vonjsko sliko na izhodišču in potegne v sled ...

Postavljanje sledi pomeni tako ali drugačno hojo po terenu v primernih grobih čevljih. Pes bo torej vohal poškodbo tal, stopinje naših čevljev od stopala do stopala. Seveda na začetku ne ve za kaj se gre, ko ga pripeljemo na tako sled zato mu moramo znati primerno pomagati med samim polaganjem.


Moteča ... sledarska oprema

Pripravimo si ... torej koščke primerne hrane, ki jo ima pes rad a jo bo znal še posebej ceniti, ker jo bo dobil v glavnem samo na sledi. Hrana naj bo dobro vidna in taka, da jo pes hitro poje s tal brez ritja z gobcem po zemlji. Za začetek, če začnemo z zelo nizkim kriterijem, pripravimo tenko jajčno omleto (1 jajce). Ko se ohladi, jo razrežemo na kvadratke cca. 3x4 cm in si jih pripravimo v malo PVC posodico. V žep si pripraviš tudi vsaj 15-20 koščkov hrenovk
e ali salame ... za začetno in končno vonjsko sliko. Vzameš s seboj mali leseni količek, da boš vedel kje je začetek sledi in igračo s katero se boš poigral po koncu sledenja. Na samem začetku še ne potrebujemo skice, ko pa je sled daljša od 30 korakov ali ima kljuko je skica zelo dobrodošla. Narišemo si jo takoj po končanem polaganju in si pred izdelavo osvežimo spomin.


Protokol prijave sodniku

Izberemo primeren teren za prvo sled, da psa ne bo preveč motilo tisoč različnih vonjev ... ne glede na to, da imamo kontinuirno hrano v sledi. Najprimernejša je zato mehko zbranana njiva, kjer so odtisi stopal dobro vidni - čeprav pes "gleda z nosom". Vizuelna pomoč koristi predvsem vodniku, psu pa je v pomoč neiteresanten vonj nepohojene zemlje izven sledi zato se lažje skoncentrira na stopinje in hrano v sledi.

. .
Igra s sledarskim povodcem = nagrada!

Začnemo torej s polaganjem ... toda najprej si moramo ogledati teren in orientirje proti kateremu se bomo namenili. Teren na isti njivi obstaja lažji (bolj fina zemlja) in težji po grobih kepah. Katerega boš izbral, da bo poškodba bolj razvidna ... tebi in psu? Zapomni si, da se sled za psa začne že takoj, ko stopiš iz avta in ne šele pri štartnem količku zato pazi kje boš kasneje prišel s psom na sled, da ne bo imel priložnosti vohanja tvoje sledi tam, kjer v njej še ne bo hrane. Zavedaj se tudi dejstva, da veter nosi vonj zato preizkusi najprej s katere smeri piha. Najbolje za začetek je brezvetrje, če že kompliciramo, drugače je vseeno.

Prva sled je bila vsaj za polovico krajša in brez kota

Polaganje se začne s parimi močnejšimi udarci stopal levo desno v širini cca.25cm najprej še brez hrane. Dolžina koraka naj bo za začetek okrog 30-35cm. Po 4-6 korakih na levi zapičiš količek, potacaš kvadrat 30x30cm stopiš en korak naprej nazaj potreseš koščke hrenovke 1x1cm. Ta kvadrat ob količku bo predstavljal za psa vonjsko sliko kateri bo sledil oz. izhodišče. Nadaljuješ z močnimi udarci (lahko tudi po 2x v isto luknjo) in nadaljuješ z metanjem narezanih koščkov tenke jajčne omlete točno v stopinje - peta, sredina ali prsti ... kjer je močnejša poškodba - vendar vedno na isti sektor stopala tako, da je enak razmak med cik-cak linijo, ko se jo bo moral pes naučiti slediti. Diagonalni preskok od levega do desnega sopala (ali obratno) je za psa čista neznanka, ki jo bo moral nekako s čimmanj naše pomoči razvozlati, da ne bo šel npr, samo po levih ali samo po desnih stopinjah. Zaradi tega bo potrebno rahlo zadrževanje, glede na željo psa po priboljških vendar brez cukanja.

...
Pes dela z občutkom ... z občutkom delaj tudi sam

Najbolje, da počasi postaviš (glede na moč psa ... odvisno s kakšno močjo dela) zadnjo ro
ko s povodcem ob bok kjer si stabilen in dovolj močan, da zadržuješ sunke psa brez cukanja s prednjo roko pa le skrbiš za kontinuirno napetost povodca. Ko položiš sled v dolžini 10-20 korakov, kar je za prvo sled dovolj in preveč, na koncu pohodiš še en kvadrat kot na začetku in vanj namečeš več koščkov salame ali postaviš posodico s hrano, če jo pes pozna tako, da boš imel čas med žretjem psu odpeti povodec in takoj, ko poje psa zvabiti z igro stran od sledi. Čim hitreje po koncu ga torej poskušaš z igro zamotit in nekako spravit čimdlje stran od sledi zato pazi, kje si hodil po končanem polaganju. Ponavadi nadaljuješ še par korakov od konca sledi v istem ritmu in smeri brez hrane - poigraš pa se po sledi takoj od končne slike vstran od sledi in psa čimprej pospraviš, da mu ostane dober občutek.




Nikita & Alyx Reisenadler